Contact

Waar wilt u meer over weten?

educatie recreatie workshops participatie

Biomimicry

Huh, wat zeg je en wat betekent dat ?

Spreektaal: bio mie mie krie

Bio komt van het griekse woord bios, wat leven betekent. Mimicry is afgeleid van mimesis wat imiteren betekent. samengevoegd krijg je biomimicry: LEVEN IMITEREN

Biomimicry is een wetenschap die voorbeelden uit de natuur bestudeert, imiteert en als inspiratie gebruikt om oplossingen te bieden voor allerlei problemen of uitdagingen waar de mens tegen aanloopt. Een goed voorbeeld hiervan is klitteband. De bedenker heeft heel goed naar de natuur gekeken om een alternatief te bieden voor de ritssluiting en schoenveters.

Wij kunnen heel, heel veel inspiratie ontlenen aan de natuur, kijk maar eens naar de volgende voorbeelden. Deze voorbeelden zijn maar enkele punten waarom dat de natuur zo belangrijk voor ons is.

VELCRO

Het oudste bekende voorbeeld van Biomimicry is de uitvinding van Velcro of wel klitteband. Velcro is intussen welbekend door het gebruik voor sluitingen van schoenen en jassen. Het is nuttig omdat het ‘plakt’ en toch heel veel keer los en vast gemaakt kan worden.

In 1940 kwam de Zwitser George de Mestral thuis van een wandeling en zag dat zijn broek en de haren van zijn hond bedekt waren met klissen, de vruchten van de grote klis (Arctium lappa) links op de foto. Hij bekeek ze onder de microscoop en zag dat ze zich met kleine haakjes in de stof van zijn broek vast geklemd hadden.

Op dat zelfde principe is later Velcro ontwikkeld: Aan de ene kant wordt een ‘harige stof’ aangebracht, de kleine plastic draadjes zoals op de foto. Aan de andere kant is een strook met haakjes die achter de lussen van de draadjes aan de overkant kunnen plakken: Je drukt ze op elkaar en de ze haken zich vast Je trekt er aan en de haakjes schieten weer los. Zo werken de klissen. Zo werkt Velcro.

Shinkansen

Het klinkt als een Japans sprookje, maar de neus van de Shinkansen is geïnspireerd op de ijsvogel (Alcedo atthis). De Shinkansen had twee grote problemen: Door zijn hoge snelheid ontstaat er veel wrijving met de lucht en dat resulteerde in energie verlies en herrie. Bovendien, rijdt de trein in het bergachtige Japan op hoge snelheid tunnel in en tunnel uit. Iedere keer ontstaat daardoor een grote tegendruk. Er moest een nieuwe neus ontworpen worden. Maar hoe moest die er uit zien?

De inspiratie voor de oplossingen kwam van vogels: de muisstille uil en de duikvlucht van de ijsvogel. De ijsvogel duikt met grote snelheid het water in en doorklieft daarbij het wateroppervlak. Ook hij ondervindt daarbij een groot drukverschil en moet zijn vaart behouden. Na studie bleek de vorm van zijn snavel het geheim. Zijn snavel is zo gebouwd dat de weerstand bij de drukovergang minimaal is. Je kan het op de foto goed zien: zijn snavel is al in het water, maar er is nog geen kringetje te zien.

Als je goed naar de foto’s kijkt, kan je zien dat de neus van de Shinkansen sterk lijkt op de snavel van de ijsvogel. Bij computer simulaties bleek inderdaad dat de luchtweerstand het geringst was bij een neus die het meeste leek op de snavel van de ijsvogel. De technici hebben toen zijn lampen zodanig geplaatst dat ze net de neusgaten van de ijsvogel lijken te zijn.Dankzij deze Biomimicry inspiraties, is de Shinkansen 15 procent zuiniger en 80% stiller geworden.

Plakken zonder lijm

De gekko (meerdere soorten bijvoorbeeld Gekko gecko) loopt onderste boven over het plafond! Hoe doet hij dat? Hij plakt, zonder te lijmen! De gekko heeft niet alleen poten met extra grote zolen, maar op die zolen zitten talloze microscopische kleine haartjes die zich met de zogenaamde Van der Waalse krachten aan iedere oppervlakte kunnen hechten. Doordat er miljarden haartjes zijn, telt het op tot een totaalkracht die sterk genoeg is om de gekko aan een glazen plafond te laten plakken.

 

 

 

 

Wie?


Onze vrijwilligers ondersteunen natuurliefhebbers uit de regio met een aantal unieke collecties en veel, heel veel wetenswaardigheden.

Wat?


Wij bieden ontdekkend onderwijs in de natuur voor scholen, maar ook voor wandelaars en families, natuurliefhebbers en wetenschappers.

Waar?


Kom wandelen in Boomrijk. Dat ligt in het park Meerland, vlak bij Flight Forum. Of zoek ons op in onze werkplaats aan de Sliffertsestraat 25. We zijn op werkdagen open van 10 tot 5.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief